HKFoods toi markkinoille uuden Makusuolan, jonka ansiosta useiden tuttujen HK®- ja Kariniemen®-tuotteiden suolapitoisuutta on voitu vähentää jopa 25 prosenttia ilman, että tuotteiden maku muuttuu. Makusuola koostuu kaliumkloridista ja aromeista, jotka takaavat tuotteiden tutun maun. Ensimmäiset uudistetut tuotteet saapuivat kauppoihin tammikuussa 2025.

Makusuolan kehitys on HKFoodsin pitkäjänteisen tutkimustyön tulos, jossa keskeisessä roolissa on ollut Aistilan toteuttama aistinvarainen tutkimus. Aistilan koulutettu asiantuntijaraati arvioi tuotteita erotustestillä tuotekehitysprosessin eri vaiheissa. Yhteisen tutkimusprosessin avulla varmistettiin, että uudistetut tuotteet vastaavat aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan markkinoilla jo olevia tuotteita.
”Suolan vähentäminen elintarvikkeissa on haastavaa, koska se vaikuttaa paitsi makuun myös rakenteeseen ja säilyvyyteen. Aistilan aistinvaraisen arvioinnin tutkimusosaaminen on ollut tärkeässä roolissa Makusuolatuotteiden kehityksessä”, kertoo HKFoodsin innovaatiojohtaja Marianne Nordblom.
Terveellisempi vaihtoehto ilman kompromisseja
HKFoodsin tavoitteena on tarjota kuluttajille entistä terveellisempiä vaihtoehtoja ilman, että makuelämyksistä täytyy tinkiä. Suomalaisten suolan saanti ylittää suositukset merkittävästi. HKFoodsin teettämän ravitsemuskyselyn mukaan suurin osa kuluttajista ei tiedä paljonko syö suolaa, mutta halukkuutta suolan vähentämiselle on. Uudella Makusuolalla HKFoods voi vähentää suomalaisten suolankulutusta jopa 65 000 kiloa vuodessa.
Ensimmäisessä vaiheessa Makusuolaa käytetään 48:ssa eri HK®- ja Kariniemen®-tuotteessa, kuten suositussa HK Saunapalvikinkussa ja Kariniemen hunajamarinoiduissa broilerinsuikaleissa. Suolan vähennys on merkitty selkeästi tuotepakkauksiin joko Sydänmerkillä tai Tuttu maku, vähemmän suolaa -merkinnällä.
”Kuluttajien makutottumukset ovat tärkeä osa tuotekehitystä. Aistilan toteuttama aistinvarainen tutkimus yhdistettynä kuluttajatutkimuksiimme auttoi meitä varmistamaan, että tarjoamissamme vähempisuolaisissa tuotteissamme säilyy tuttu maku. Tämä on merkittävä askel kohti terveellisempää ruokavaliota ilman kompromisseja”, sanoo HKFoodsin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.
Lisätietoa: Mari Norrdal, Operatiivinen johtaja mari@aistila.fi.
Comments