top of page

Aistinvaraisen arvioinnin raati terävöityy testaamalla ja kouluttamalla 

Writer's picture: AistilaAistila

Yrityksen sisäinen arviointiraati on tärkeässä asemassa, kun halutaan varmistaa tuotteiden korkea laatu ja ohjata tuotekehitystä. Testattu ja hyvin koulutettu raati on luotettava työkalu, joka tarjoaa tuotekehitykselle ja laadunvalvontaan arvokasta tietoa tuotteiden aistiominaisuuksista. 


Woman shopping in grocery store

Aistit testissä – kohti vahvempaa raadin osaamista 

Yrityksen sisäinen arviointiraati toimii kirjaimellisesti aistien varassa. Arvioijien maku- ja hajuaistia sekä kykyä analysoida tuotteen rakennetta ja muita ominaisuuksia on hyvä testata säännöllisesti. Aistien testaukseen kuuluu yleisimmin makujen tunnistaminen. Lisäksi voidaan testata voimakkuuden arviointia, hajujen nimeämistä sekä rakenteen kuvailua. 

 

Aistitestit toimivat raadin kehittämisen lähtökohtana. Testaus antaa arvioijalle lisää tietoa itsestään arvioijana ja raadin jäsenenä. Se toimii usein myös arvioijien motivaationa. Lisäksi testaukset auttavat tunnistamaan arviointiryhmän jäsenien yksilöllisiä vahvuuksia, joita voidaan hyödyntää raadin toiminnassa.  

 

Tarkoituksenmukaiset arviointimenetelmät ja koulutus – menestyvän raadin kulmakivet 


Aistinvaraisen arvioinnin raadin kehittäminen ei rajoitu pelkästään testaukseen. Arvioijien osaamisen vahvistaminen vaatii tavoitteellista koulutusta ja käytännön harjoittelua. Koulutuksen keskeisinä tavoitteina on tutustuttaa arvioijat testimenetelmiin ja kehittää arvioijien kykyä havaita ja tunnistaa aistittavia ominaisuuksia tuotteissa. Lisäksi koulutuksella tavoitellaan yhtenäisempää arviointiasteikon käyttöä. Ominaisuuksien kuvailuun kaivataan usein harjoitusta. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on kouluttaa raati, joka tuottaa luotettavia ja toistettavia tuloksia hyödynnettäväksi tuotteiden kehittämisessä. 

 

Käytettävä arviointimenetelmä valitaan aina tutkimuskysymyksen mukaan eli sen mukaan mitä tuotteiden aistittavista ominaisuuksista halutaan selvittää. Raati voi arvioida erotustestillä aiheuttaako esimerkiksi raaka-aineen tai prosessin muutos tuotteeseen aistein havaittavaa eroa. Kuvailevilla menetelmillä taas selvitetään, minkälaisia eroja aistittavissa ominaisuuksissa on tuotekehitysprototyypeissä. Laadunseurannassa tarvitaan myös aistinvaraista arviointia ja silloin käytetyimpiä menetelmiä on laatuasteikko. Laatuasteikolla tuotteen laatua arvioidaan pisteyttämällä ja kuvailemalla minkälainen laatupoikkeama on. Arvioinnin apuna voidaan käyttää virhesanastoa. 

 

Sanasto on muutenkin olennaisena osana raadin arvioinneissa. Arviointiraadin yhteinen sanasto helpottaa arviointeja ja tulosten hyödyntämistä tuotekehityksessä. 

 

Kiinnostaako sinua kuulla lisää aistinvaraisen arvioinnin raadin kehittämisestä? Kysy lisää saara@aistila.fi tai Ilmoittaudu mukaan Aistilan maksuttomiin webinaareihin:

Comments


bottom of page